Työn merkityksellisyys – Business Coachin vinkit omannäköisen työn löytymiseen
Tänä päivänä puhutaan paljon työn merkityksellisyydestä. Oman työn kokeminen merkitykselliseksi on yhä tärkeämpää ja tämän osoittavat myös lukuisat tutkimukset aiheesta. Kokiessasi työsi merkitykselliseksi, lisäät sekä työtyytyväisyyttäsi että kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Kokiessasi työsi merkitykselliseksi, työtäsi eivät ohjaile palkka, ura tai sillä eteneminen, vaan olet sitoutunut ja koet työsi myönteisesti ja roolisi tärkeäksi. Tämä vaikuttaa suoraan kokemukseen työpäivistä: kun teet jotain, jonka koet merkitykselliseksi, ei lounastauosta tule päivän kohokohtaa.
Kun työ tuntuu uuvuttavalta eikä motivaatiota ole, miettii moni uran vaihtoa. Uran vaihtaminen ei aina ole välttämätöntä. Usein löytyy asioita, joita nykyisessä työssä tai tehtävässä voi muuttaa. Muutos lähtee itsestä. On asioita, joita voit lähteä työssäsi pohtimaan. Kaikki lähtee muutostarpeen tunnistamisesta ja tavoitteen miettimisestä. On sinusta kiinni, lähdetkö tekemään muutosta nyt vai ensi vuonna.
Coaching on yksi toimivimmista keinoista uraan ja elämään liittyvissä muutoksissa. Moni coaching yritys, MVC mukaan lukien, tarjoaa maksutonta konsultointia, jossa kartoitetaan ensin palvelun sopivuus asiakkaalle sekä varmistetaan, että coachingilla pystytään asiakasta auttamaan. Tämä on mielestäni hyvä tapa tutustua palveluun, mutta on kuitenkin asioita, joita voit tehdä myös ilman ulkopuolista apua.
Tässä Minnan vinkit muutoksen aloittamiseen.
1 - Pohdi, millaiset arvot ovat sinulle tärkeitä?
Omien arvojen tunnistaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Haastavaksi sen tekee se, että arvot ovat keskeisiä ja tärkeitä merkityksellisen elämää rakentaessa, mutta monelle vielä tunnistamatta. Jos jatkuvasti olemme tilanteessa, jossa joudumme toimimaan arvojemme vastaisesti, voi se pahimmillaan johtaa työuupumukseen. Omia arvoja voi alkaa pohtimaan itsekseen, mutta apua saa myös coachingista. Coachingin yksi tavoitteista on nimenomaan auttaa asiakasta omien arvojen kirkastamiseen, tunteiden tunnistamiseen ja sitä kautta uusien suuntien löytymiseen elämään
2 - Pohdi, miten arvot näkyvät työssäsi? Onko sinulla mahdollisuus toimia niiden mukaan?
Voit pohtia, mistä asioista pidät työssäsi tai miten haluaisit työssäsi toimia? Millainen on tavallinen päivä töissäsi? Millainen on tunteesi työpäivän aikana ja työpäivän jälkeen?
Tämä auttaa hahmottamaan räikeimmät ristiriidat, jos sellaisia on. Jos esimerkiksi huomaat jatkuvasti joutuvasi tilanteeseen, jossa huomaat ympärilläsi epätasa-arvoista kohtelua, voi se huomaamatta vaikuttaa koko hyvinvointiisi. Vaikka usein puhumme työtä ja uraa miettiessämme työtehtävistä, työssä meille merkitsevät paljon itse työtehtävien lisäksi työympäristö, tunnelma, vuorovaikutustilanteet, haasteet, yhteisöllisyys ja kulttuuri.
3 - Tee konkreettisia tavoitteita. Mitä haluaisit muuttaa? Mitä haluaisit saavuttaa ja missä aikataulussa? Jos haluat nykyisessä tehtävässä toimia toisin, millaisista tilanteista olisi helppo aloittaa? Jos taas päädyt vaihtamaan työpaikkaa, mitä työpaikalta toivot? Muutostarpeen tiedostaminen on tärkeää, mutta entä sitten? Suuntaa on hyvä miettiä mahdollisimman konkreettisin askelin. Tärkeää on tehdä askelista tarpeeksi pieniä. Jos asettaa tavoitteeksi merkityksellisen työn, voi prosessi ilman konkreettisia askeleita, jäädä siihen. Jos tavoitteiden miettiminen tuntuu haastavalta, suosittelen kokeilemaan coachingia. Business ja Life coachit ovat kouluttautuneet herättämään ajatuksia ja viemään niitä myös toimintaan. Valmennuksissa ei ole tarkoitus puhua muutoksista vain teoriassa vaan tehdä niitä.
Lopuksi muistutan myös niiden asioiden huomaamisesta, jotka nykyisessä tilanteessa ja esimerkiksi työssä ovat hyvin. Muutosta voi tehdä myös pikkuhiljaa niin, ettei oma tyytymättömyys hallitse elämää. Kaikkea ei tarvitse muuttaa yhdellä kertaa. Uuden suunnan ottaminen voi olla pitkäkin prosessi, joten tärkeää on myös huomata hyvä tässä hetkessä. Meillä on tapana yliarvioida muutos, jonka saamme vuodessa aikaan mutta aliarvioida, mitä viidessä vuodessa saamme aikaan. Hyvin pienilläkin muutoksilla on vaikutusta pitkällä tähtäimellä. Tärkeintä on, että tunnistat muutostarpeet ja alat toimia.
Mikä minusta tulee isona? -uravalmennus 799€
Paketti sisältää 8 viikon mittaisen henkilökohtaisen valmennusohjelman, jossa hyödynnetään coachingin eri työkaluja. Autamme sinua löytämään ratkaisuja, emme ongelmia.